logga

Hem
Om Oss
Om Kenneln
Våra Raser
Till Salu
Resultat
Foto
Blogg
Pensionat
Länkar
Kontakt



Tysk Jaktterrier
- Tikar
- Hanar

Posavski Gonic
- Tikar
- Hanar

Parson Russell Terrier
- Tikar
- Hanar

Jämthund

- Tikar
- Hanar



Tysk Jaktterrier


Den tyska jaktterriern är en utpräglad jakthund. Till skillnad från andra terrierraser som används till jakt, avlas den tyska jaktterriern helt och hållet av jägare och för jägare. Detta gäller såväl i hemlandet Tyskland som i Sverige. Tysk jaktterrier är en skalldrivande, grytskarp hund med stor vattenpassion. Den har stor jaktlust och är uthålligt arbetsvillig såväl i grytet som i skogen eller andvattnet och är utmärkt vid eftersök. Det lilla svartabruna krutpaketet har ett starkt psyke, är livlig, energisk, intelligent, lättlärd, viljestark och arbetskrävande. Trots den starka viljan är den mycket mottaglig för dressyr. Dessutom är den en utmärkt familjehund.
Den Tyska Jaktterriern är ingen hund för den som bara jagar ibland och som inte har särskilt mycket tid över för att ägna sig åt hunden. Den behöver få utlopp för sin energi genom jakt och eftersom den har ett starkt psyke kräver rasen också en konsekvent och bestämd ledare.

För den som har både tid och de rätta egenskaperna och verkligen arbetar med hunden, infriar den Tyska Jaktterriern högt ställda förväntningar på en allroundhund.

Tysk jaktterrier är en robust jakthund och detta skall synas.
Hanhund skall ha kraftig könsprägel, tik skall vara feminin men ej i betydelsen tunn eller klen. Tänderna är viktiga på denna ras och bettet skall vara korrekt. Mankhöjden skall vara 33 - 40 cm och bröstomfånget ca 10 - 12 cm större än mankhöjden.

Idealvikt är 9 - 10 kg för hanhund och 7,5 - 8,5 kg för tik. Mentaliteten beskrivs i rasstandarden som ”modig och hård, arbetsvillig och uthållig, vital och temperamentsfull, tillförlitlig, tillgänglig och lättförd, varken skygg eller aggressiv”.

Tysk jaktterrier är en robust, oöm och mycket frisk ras. Ärftliga sjukdomar är mycket sällsynta, den enda av någon betydelse är linsluxuation som drabbar endast ca 2% av hundarna.
Jakthunden
I hemlandet Tyskland används den framförallt till grytjakt på räv och till vildsvinsjakt, men även ofta som apportör och eftersökshund. I Tyskland är jaktterriern vildsvinshunden nummer ett framför andra raser.

I Sverige används den framförallt som kortdrivare på klövvilt men ungefär hälften av hundarna används även för grytjakt. Användningen av Tysk jaktterrier för vildsvinsjakt har ökar mycket snabbt.  Vissa jägare använder även sina jaktterriers till apportör av småvilt, till eftersök och vid björnjakt.
   
Som kortdrivare på klövvilt, räv och hare arbetar jaktterriern med ett energiskt sök och en drevfart ungefär som en Beagle. Drevtiderna varierar mellan 5 och 30 minuter, ibland längre.

Rastypiskt är att hunden driver så länge den har god kontakt med drevdjuret men bryter när drevdjuret drar iväg eller vid svårare tappter. Detta gör att hunden oftast driver rådjur så länge de buktar men bryter när drevet sträcker ut.

älg och vildsvin arbetar jaktterriern både som kortdrivare och med ståndskall. De senaste åren har det även skjutits några björnar i Sverige efter ståndarbeten av tyska jaktterriers.
 
 
  Vid grytjakt används de flesta jaktterriers som rävsprängare och de gör jobbet med stor effektivitet. De rastypiska egenskaperna med hög skärpa och rörlighet är precis vad man önskar sig av en bra rävsprängare. Vissa hundar med något lägre skärpa och lämpligt arbetsätt lämpar sig mycket bra även för grytjakt på grävling.

Även vid jakt på mindre rovdjur som mink och mård har jaktterrriern sin givna uppgift att finna, markera och irritera viltet.
Som eftersökshund är jaktterriern effektiv, den har ett gott luktsinne och spårar bra, det livliga temperamentet och den stora arbetsviljan gör dock att de flesta har en något högre fart på spåret än vad som är idealt men vissa individer är utmärkta spårhundar.

Den har en stor vilja att finna viltet och ger inte upp i första taget. Som lös eftersökshund är jaktterriern mycket effektiv, den får här användning för sin höga viltskärpa.

Mindre klövvilt som rådjur och dovkalvar drar den ner med strupgrepp och större klövvilt ställer den.
Vissa jägare använder sina jaktterriers som apportörer. En del som spontanapportörer i mindre andvatten men vissa förare ger sina hundar en regelrätt apporteringsdressyr vilket gör dem användbara även på t.ex. duvor, kråkor, morkullor och kaniner.

Över huvud taget så får man ut mycket mer av sin tyska jaktterrier om man lägger ner lite tid på att dressera hunden till en lydig och samarbetsvillig jakthund.